V Česku sa začali historicky prvé priame prezidentské voľby

11.01.2013 Celý región

Praha 11. januára (TASR) - Prvé priame voľby hlavy štátu v dejinách Českej republiky sa začali dnes o 14.00 h otvorením dovedna 14.904 volebných miestností po celej krajine. Informovali o tom české médiá.

Spolu s voľbou nástupcu prezidenta Václava Klausa, ktorého si voliči vyberajú z deviatich kandidátov, hlasujú niekde aj v miestnych referendách. Napríklad v obci Bukov pri Žďáre nad Sázavou sa vyjadria ku geologickému prieskumu na Kravej hore, kde by malo vzniknúť úložisko jadrového odpadu, v Písku budú hlasovať o tom, kde vybudovať nový plavecký bazén a v Ledči nad Sázavou, či zrušiť alebo nezrušiť mestskú pamiatkovú zónu.

Odvolil už aj odchádzajúci prezident Václav Klaus.

Česi hlasujú aj na 102 zastupiteľských úradoch ČR v zahraničí, od amerického kontinentu, kde sa voľby začali v predstihu, až po Austráliu či Áziu. Prvý deň volieb sa už skončil v najvzdialenejšej volebnej miestnosti v austrálskej Canberre. Hlasovali už aj niektorí vojaci v českej časti vojenskej základne Shank v Afganistane, informoval server novinky.cz.

České ambasády a konzuláty sú rozdelené do troch časových pásiem tak, aby sa v nich voľby skončili súčasne s voľbami v Česku, v sobotu o 14.00 h SEČ.

Výsledky volieb sa očakávajú v sobotu okolo 18.00 h.

Najvyšší ústavní činitelia a viacerí kandidáti už volili

Najvyšší českí ústavní činitelia i viacerí prezidentskí kandidáti využili svoje volebné právo už v prvých dvoch hodinách historicky prvých priamych volieb hlavy štátu.

Už krátko po otvorení volebných miestností zamieril k urne predseda vlády ČR Petr Nečas, ktorý v súlade s očakávaním volil kandidáta svojej Občianskej demokratickej strany Přemysla Sobotku. Odchádzajúci prezident Václav Klaus ho v spoločnosti manželky a vnuka nasledoval po 15.00 h v pražskej štvrti Kobylisy.

"Svoje preferencie som už naznačoval skôr. Volil som niekoho, kto pre ČR už niečo urobil a kto má skúsenosť," cituje prezidenta ČR internetový server iDNES.cz, podľa ktorého tak hlava štátu naznačila, že podporila Miloša Zemana. S istotou to však povedať nemožno, dodáva iDNES.cz.

Jeden z favoritov prvých priamych volieb prezidenta ČR Miloš Zeman už využil svoje právo a hlasoval na Základnej škole na Brdičkovej v Prahe 5.

Ďalší z favorizovaných kandidátov Jan Fischer volil na základnej škole v pražskej štvrti Barrandov. Po hlasovaní povedal, že vôbec nie je zlý pocit voliť sám seba. "Asi ste nečakali, že budem voliť niekoho iného," poznamenal podľa servera novinky.cz expremiér, ktorého sprevádzali manželka Dana, syn Jan a vnuk Jakub.

Volebný akt majú už za sebou aj ďalší kandidáti - Jiří Dienstbier, Vladimír Franz a šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg. Ten musel za plentu vo volebnej miestnosti dvakrát. Po prvý raz sa mu zrejme zlepilo niekoľko volebných lístkov, takže sa vrátil k členkám komisie s tým, že mu jeden chýba. Napriek tomu, že nechýbal, dostal líder a kandidát TOP 09 novú obálku.

Kandidáti sa stretli v debate v priamom prenose

Všetci deviati kandidáti na prezidenta sa vo štvrtok večer stretli v dvojhodinovej prezidentskej debate Českej televízie, vysielanej v priamom prenose na ČT1 a ČT24. Moderátor Václav Moravec im kládol rovnakú otázku, na ktorú všetci odpovedali a časomiery kontrolovali, aby nikto z kandidátov nehovoril dlhšie ako ostatní.

Záujemcovia o Hrad diskutovali o výkone prezidentskej funkcie, novom spôsobe financovania prezidentových zahraničných ciest, diplomacii a zákone o priamej voľbe hlavy štátu. Zhodli sa, že zákon o voľbe prezidenta treba zmeniť a zaviesť overený rakúsky model s menším počtom podpisov voličov, ale overených. Nestranícki kandidáti sa vyslovili za zrovnoprávnenie nezávislých kandidátov so straníckymi tak, aby všetci mali rovnaké podmienky.



V diskusii sa spomenulo aj slovenské médium či V. Mečiar

Všetci sa vyjadrovali aj k symbolom prezidentského úradu, či má prezident jazdiť na aute českej výroby, teda Škodovke, alebo zahraničnom aute ako prezident Václav Klaus. Hovorili aj o tom, ktorého svojho zlozvyku by sa chceli zbaviť, ak sa dostanú na Hrad.

Kandidáti odpovedali aj na otázku, či zažili od konkurentov nejaký faul. Bývalý premiér Miloš Zeman v tejto súvislosti označil za najhlúpejší faul článok denníka SME, ktorý ho označil za stúpenca Vladimíra Mečiara. "Keď vládol, tak som ho ako jediný kritizoval," povedal.

Podľa expertov, ktorých dnes citoval server idnes.cz, záverečná debata nemala víťaza, nebola to však nudná politická debata, boli tam aj zábavné prvky určené širšiemu televíznemu publiku. Politológ Tomáš Lebeda v zhode s mediálnym expertom Janom Jirákom upozornil, že každý z kandidátov dostal v dvojhodinovej rozprave iba necelých 10 minút času a navyše často odpovedal na relatívne nedôležité otázky. Ich vystúpenia oživili rozličné vstupy, jeden z nich napríklad riešil, čo vlastne je "českého" na Pražskom hrade.
 

Vyberte región